Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Στις 11 Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το νέο του αρχηγό, δυνατό και δεσμευμένο, όχι απέναντι σε ¨βαρόνους¨ και συσχετισμούς, αλλά στην κοινωνία, στις χιλιάδες των πολιτών που ψήφισαν με την ελπίδα για μια νέα Ελλάδα, για ένα νέο ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωτοποριακός τρόπος εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τις χιλιάδες των προοδευτικών πολιτών της χώρας, έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα στην Κυβέρνηση της κοινωνικής μειοψηφίας του Καραμανλή. Το μήνυμα ξεκάθαρο απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, καμία ¨μεταρρύθμιση¨ δε θα περάσει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, των μη προνομιούχων, των αδυνάτων αυτής της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ, μεγάλο, δυνατό και ισχυρό θα είναι εκεί, με πρόταση για το μέλλον και με αντίσταση σε όλα τα επίπεδα, από τη Βουλή μέχρι το δρόμο των αγώνων των μαζικών κινημάτων.
Το ΠΑΣΟΚ γύρισε σελίδα και οφείλει να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια που βιώνει καθημερινά ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα. Ανεργία, ακρίβεια, μόλυνση του περιβάλλοντος, αναξιοκρατία, διαπλοκή, είναι ζητήματα που το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε στις 11 Νοέμβρη ότι θα προτείνει λύσεις και θα αγωνιστεί για τις προτάσεις του.
Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι γυρίζει σελίδα. Η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου μας δείχνει την κατεύθυνση για το αύριο του κινήματός μας και την πορεία της κοινωνίας τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση παρουσιάζει την πρόταση της με μοναδικό σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, παρουσιάζει το πραγματικό συντηρητικό και οπισθοδρομικό της χαρακτήρα.
Αυτή την ώρα το ΠΑΣΟΚ ζητάει απεμπλοκή του πολιτικού βίου από το μαύρο χρήμα, από τις εξαρτημένες προσωπικότητες από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του τόπου. Τμηματοποίηση των εκλογικών περιφερειών που εκλέγουν δεκάδες βουλευτές.
Τι πραγματικά όμως σημαίνει το περιβόητο πλέον Γερμανικό μοντέλο, και πως μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία. Σκοπός και στόχος κάθε δημοκρατίας είναι η πραγματική εκπροσώπηση των συμφερόντων των ανθρώπων που εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, και όχι αυτών που με οικονομική και όχι μόνο βοήθεια, συντέλεσαν στην επιτυχία. Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ οι εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν βουλευτές περιορίζονται και η κάθε μία, κατά προσέγγιση φτάνει τους 70 με 100 χιλιάδες ψηφοφόρους, και όχι τα εκατομμύρια της Αθήνας ή της Θες/νίκης. Ο πολίτης γνωρίζει τη δράση του κάθε υποψηφίου, τον κοιτάει στα μάτια, και όχι από την τηλεόρασή του. Όλοι πλέον ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και δεν χρειάζονται τα μεγάλα κεντρικά κανάλια της τηλεόρασης, δεν χρειάζονται την οικονομική βοήθεια και στήριξη των οικονομικών συμφερόντων.
Το ΠΑΣΟΚ κοιτάει το μέλλον, με ένα πραγματικά και ουσιαστικά αδέσμευτο ελληνικό κοινοβούλιο, με κυβερνήσεις δίχως εξαρτήσεις, για μια κοινωνία που θα κάνει βήματα προόδου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι ριζοσπαστικό, αυτό το ΠΑΣΟΚ έχουμε ανάγκη, αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών να βγει στην κοινωνία με δυναμισμό, να παρουσιάσει με ορμή το όραμα για το αύριο του αδέσμευτου πολιτικού βίου. Πόρτα – πόρτα, χωριό – χωριό, πόλη - πόλη. Μόνο έτσι και μόνο με συστηματική και ουσιαστική δουλειά θα ξαναδώσουμε νόημα στην πολιτική.
Σίγουρα αυτό δεν αρκεί, είναι όμως η βάση της πορείας μας. Πολλά άλλα και εξίσου σημαντικά απασχολούν τον πολίτη και τη χώρα. Το ασφαλιστικό σύστημα, το εκπαιδευτικό σύστημα, ο τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας, ο νέος Καποδίστριας στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι θέματα που θα καταλήξουμε μετά από διάλογο στην προσυνεδριακή μας περίοδο και θα επισημοποιηθούν στο συνέδριο μας. Έχουμε όμως υποχρέωση ως μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ να οργανώσουμε διαδικασίες διαλόγου τέτοιες που θα έρθουν κοντά μας να εκφραστούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες. Το έναυσμα το έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τώρα είναι πραγματικά στο χέρι μας να αυτοοργανωθούμε μέχρι το συνέδριο και να προτείνουμε.
Ξεκίνησε μια πορεία διαλόγου και αλλαγής για το κίνημά μας. Στην πορεία αυτή δεν πρέπει να περιοριστούμε σε μια απλή ανακαίνιση του παλιού, αλλά στη δημιουργία του νέου και ελπιδοφόρου, του κοινωνικού και ριζοσπαστικού ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: