Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,

Αν είχα ναυαγήσει και με ρωτούσαν τι θα ήθελα να έχω μαζί μου στο ερημονήσι που βρέθηκα δε θα απαντούσα μία βάρκα για να σωθώ. Θα απαντούσα ένα βιβλίο, ένα εγχειρίδιο που να εξηγεί πως κατασκευάζονται βάρκες, πανιά, κουπιά και πυξίδα!!!
Αφού λοιπόν το ΠΑΣΟΚ μας ρωτάει όλους τι θέλουμε μετά την ήττα στις εκλογές, απαντάμε. Δε θέλουμε άλλο αρχηγό, θέλουμε μια νέα συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, ένα ΠΑΣΟΚ που με την πρότασή του, θα πείσει και θα δεσμευτεί απέναντι στην κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ σύγχρονο και δημιουργικό. Έτοιμο να υπερασπιστεί την κοινωνία στους δύσκολους καιρούς του αύριο.


Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, οφείλουμε όμως να το θεωρήσουμε, ως αφετηρία για την επαναπολιτικοποίηση του κινήματός μας και ολόκληρης της κοινωνίας στη συνέχεια. Οφείλουμε στις 12 Νοεμβρίου να βάλουμε τέλος στο ΠΑΣΟΚ ως άθροισμα απόψεων και δεσμεύσεων παραγόντων, και να αναδείξουμε τη συλλογικότητα των απόψεων μας.
Μπορούμε και πρέπει να αποφασίσουμε ποιους θέλουμε και με ποιόν τρόπο να υπερασπιστούμε στην κοινωνία. Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε δρόμο και τρόπο στο νέο άνεργο, στη νέα ημιαπασχολούμενη, στο γονιό που με στερήσεις σπουδάζει το παιδί του, στα νέα ζευγάρια που δε δημιουργούν οικογένειες γιατί τα 700 ευρώ είναι λίγα, στο συνταξιούχο που τα χρήματά του δε φτάνουν ούτε για να καλύψει την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη.
Οφείλουμε και χρωστάμε πολλά στον ιδρυτή μας, στα στελέχη του κινήματος που δεν είναι σήμερα μαζί μας και έδωσαν τις μάχες των πρώτων ετών, χρωστάμε πολλά σε αυτούς που μας οδήγησαν σε μεγάλους στόχους. Μα πάνω από όλα, περισσότερο οφείλουμε και χρωστάμε στις γενιές που έρχονται και περιμένουν από εμάς μια διαφορετική κοινωνία, μια κοινωνία αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες, μια κοινωνία δημιουργική και αποτελεσματική.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,

Υπάρχουν θέματα που μέχρι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούνται ταμπού και δεν τα συζητάμε, γιατί φοβόμαστε τη διαφορετικότητα, γιατί δεν μπορούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι μπορούμε να συνθέσουμε, να καταλήξουμε και όλοι μαζί να υπερασπιστούμε στην κοινωνία τη θέση μας, τη θέση του ΠΑΣΟΚ.
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 στο σύνταγμα είναι ένα θέμα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτά που λαμβάνουν χώρα δίπλα μας. Εκατοντάδες παραρτήματα ιδρυμάτων του εξωτερικού μοιράζουν επαγγελματικά δικαιώματα υπαγόμενα στο υπουργείο Ανάπτυξης, την ίδια ώρα που χιλιάδες νέες και νέοι απόφοιτοι των δικών μας Πανεπιστημίων δεν έχουν. Την ώρα που μόνο τα ελληνικά Πανεπιστήμια και αυτά του γαλλόφωνου τμήματος του Βελγίου δεν έχουν αξιολογηθεί. Ήρθε η ώρα να βάλουμε μια τάξη σε όλα αυτά, να αναβαθμίσουμε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και να το κάνουμε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης των Βαλκανίων, και παράλληλα να βάλουμε σειρά και τάξη στην ασύδοτη λειτουργία μπακάλικων ΑΕΙ με παραρτήματα στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε, δεσμευόμαστε απέναντι στην ΕΕ. Οφείλουμε να δεσμευτούμε όμως και την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση των δικών μας Ιδρυμάτων με γνώμονα την πρόοδο της κοινωνίας και όχι της αγοράς.
Τέτοια θέματα υπάρχουν πολλά και στις 12 Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ επιτέλους πρέπει να τα συζητήσει, να μιλήσουμε χωρίς φόβο και να καταλήξουμε, για το ασφαλιστικό, για το περιβάλλον, για την ανεργία, για την οικονομία, για τις νέες τεχνολογίες. Εμείς!!! Η βάση του κινήματος και οι απόψεις μας να είναι δεσμευτικές για την ηγεσία. Οι απόψεις και οι θέσεις του κινήματος επιτέλους πρέπει να ξεκινούν από τη βάση και να καταλήγουν στην κορυφή.
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε όλοι μας και στα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές πριν ένα μήνα. Δε θα το κάνω γιατί, για εμένα και τη γενιά μου το ΠΑΣΟΚ ξεκινά μια νέα πορεία. Στις εκλογές που πέρασαν έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ εκδημοκράτησε την κοινωνία, έδωσε ελπίδα και προοπτική στον για δεκαετίες κοινωνικά αποκλεισμένο από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ με τον ελληνικό λαό συμμέτοχο έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα φέρουν και πάλι την κοινωνική ισορροπία, δίχως ανισότητες, με όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες στην ίδια αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,

Οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε σήμερα εδώ έχουμε αποφασίσει τι θα ψηφίσουμε στις 11 Νοέμβρη, έτσι αποφάσισα και εγώ να στηρίξω τον Γιώργο Παπανδρέου. Κάποιοι άλλοι τον σ. Βενιζέλο και τον σ. Σκανδαλίδη.
Ότι όμως κι αν έχουμε αποφασίσει, φεύγοντας από εδώ σήμερα, και αυτή πρέπει να είναι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα είναι ανάγκη και πρέπει να καταλάβουμε μόνο ένα πράγμα.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ!!!!!!!!
ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: